Φωτομετρικές απαιτήσεις

Όταν φωτίζεται ένα σημαντικό μνημείο ή αρχιτεκτονικό χώρο, είναι προτιμότερο να τοποθετείται κοντά του ο εξοπλισμός φωτισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διάχυση του φωτός στην επιφάνεια του τοίχου όπως συμβαίνει στις προσόψεις κτηρίων (wall washing), παρέχοντας αντιθέσεις και σκιές που τονίζουν τέλεια τα σχήματα και την αξία του μνημείου.

Επιπλέον, τοποθετώντας μικρούς προβολείς κοντά στο μνημείο θα διευκολύνει την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων θάμβωσης των οδηγών και των πεζών που μπορεί να προκύψουν.

Όταν το μνημείο είναι ορατό από όλες τις κατευθύνσεις, απαιτείται κατ’ ελάχιστο φωτισμός από τρεις κατευθύνσεις (ιδανικά κάθε 120ο ) για να επιτευχθεί τέλειος φωτισμός.

 Όταν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση προβολέων κοντά στο μνημείο, ο σχεδιασμός του φωτισμού δυσχεραίνεται από τη δυσκολία που προκύπτει στον έλεγχο της θάμβωσης. Οι προβολής στενής δέσμης πρέπει να είναι προσανατολισμένοι με ακρίβεια, χωρίς να επηρεάζουν τους οδηγούς.

Το επίπεδο κάθετης ένταση φωτισμού που θα επιτευχθεί στο μνημείο εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Η σημαντικότερη είναι το υλικό του κτηρίου (φωτεινότητα, καθαρότητα) και η φωτεινότητα του περιβάλλονται χώρου. Η μέση τιμή της κάθετης έντασης φωτισμού μπορεί να ποικίλει από 0 έως 30 lux (για φωτεινά υλικά σε σχετικά σκοτεινό περιβάλλον) μέχρι 300 lux (για σκοτεινότερα υλικά σε φωτεινότερο περιβάλλον).

Φωτεινές Πηγές

Όταν ο σκοπός της εγκατάστασης φωτισμού είναι να αναδείξει τα φυσικά χρώματα του μνημείου η επιλογή λευκού φωτός είναι μονόδρομος. Η επιλογή LED λευκού χρώματος σαν φωτεινές πηγές είναι η βέλτιστη επιλογή για αυτήν την εφαρμογή. Επιπλέον, η συμπαγής φύση αυτής της πηγής φωτός και η προσαρμοστικότητα που έχει ως προς τις διάφορες οπτικές κατανομές παρέχουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες για τέτοιους είδους εφαρμογές.

O φωτισμός συγκεκριμένων λεπτομερειών του κτηρίου είναι είναι εύκολο να επιτευχθεί. Για φωτισμό μεγάλων επιφανειών απαιτείται φωτιστικό με μεγάλη ισχύ. Η χρήση φωτιστικών LED με μεγάλες επιδόσεις  φωτεινής ροής κάνει το έργο ευκολότερο.

Αν απαιτείται η χρήση χρωμάτων η χρήση LED είναι προφανώς βέλτιστη. Πράγματι, η απόδοση φωτεινών πηγών LEDs RGB ή άλλων συνδυασμών, είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν των λαμπτήρων μεταλλικών αλογονιδίων εξοπλισμένων με χρωματιστά φίλτρα.

Οι προβολείς της Schreder είναι εξοπλισμένοι με RGB+CW ή RGB+A LEDs, ώστε να δώσουν ζεστασιά παρέχοντας pastel αποχρώσεις αλλά και λευκό φως. Όντως, το λευκό φως που προκύπτει από τον συνδυασμό RGB χρωμάτων έχει μια πιο ροζ διάσταση. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή χρωμάτων και οπτικών συστημάτων μεταβάλλεται ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Όποια και να είναι η επιθυμητή λύση, είναι σημαντικό οι διάφορες φωτεινές πηγές να έχουν την ίδια θερμοκρασία χρώματος. Οι ανεπιθύμητες διαφορές στους χρωματισμούς παρέχουν άσχημο και απογοητευτικό αποτέλεσμα.  

  

Προβολείς LED

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για το φωτισμό μνημείων χρησιμοποιούνται προβολείς. Οι προβολείς εξοπλίζονται με LEDs και μπορούν να παίρνουν διάφορα σχήματα ανάλογα με τις ανάγκες. Κυκλικός ή τετραγωνικός σχεδιασμός για διάφορες οπτικές κατανομές, γραμμικά για wall washing και άλλα.

Τα επιλεγόμενα φωτιστικά πρέπει να έχουν μεγάλη ανοχή σε εισχώρηση σκόνης και νερού (IP66), ούτως ώστε να διατηρούν την αρχική τους απόδοση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα της διάρκειας ζωής της εγκατάστασης.

Η νέα σειρά φωτιστικών της Schreder είναι η παρακάτω:

SCULPline
SCULPdot 
SCULPflood60
SCULPflood150
Terra Midi LED
 

Διάταξη εγκατάστασης

Αν επιθυμούμε το φως να λούζει ην επιφάνεια του μνημείου μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορες επιλογές: προβολείς χωνευτοί στο έδαφος ή στην επιφάνεια του εδάφους, στην δομή του μνημείου, σε χαμηλούς ιστούς κ.α.

Όταν τα φωτιστικά τοποθετούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από το κτήριο, σε ιστούς ή σε περιβάλλονται κτήρια η ιδανική επιλογή είναι φωτιστικά στενής δέσμης όπως το SCULPflood. 

Δυναμικός φωτισμός

Η είσοδος του αρχιτεκτονικού φωτισμού στην ψηφιακή εποχή αποκάλυψε ένα άπειρο εύρος δημιουργικών δυνατοτήτων. Η εταιρία μας προτείνει λύσεις που αξιοποιούν όλο το εύρος δυνατοτήτων του εξοπλισμού. Τα φωτιστικά που χρησιμοποιούμε, βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες. Είναι εξοπλισμένα με LED τελευταίας γενιάς και μπορούν να υιοθετήσουν έξυπνα συστήματα ελέγχου.

Οι δικές μας λύσεις δυναμικού ελέγχου βασίζονται στο παγκόσμιο πρωτόκολλο DMX.

Εναλλακτικά μπορούν να είναι συμβατές και με άλλα πρωτόκολλα, όπως το DALI ή το 0-10V.  

Προσφέρονται 3 διαφορετικά επίπεδα προσαρμογής των συστημάτων ελέγχου ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. 

 

Βασικό Προηγμένο Έξυπνο 
Σενάρια
 •  Απλό
 •  Προ-ρυθμισμένο
 •  Σταθερό πρόγραμμα    χρονισμού
 •  Βασικό Interface
 •  Προηγμένο
 •  Αναπτύσσεται από σχεδιαστή φωτισμού
 •  Μπορεί να προγραμματιστεί στο    εργοστάσιο ή επί τόπου
 • Πολύπλοκο, ενσωματώνει μουσική, video κ.α.
 • Προγραμματισμός επί τόπου
Σχήματα
 •  Μικρό δίκτυο <1 DMX controller
 • Χωρίς εξωτερική ενεργοποίηση ή αισθητήρα
 •  Μεγαλύτερα δίκτυα > 1 DMX  controller
 •  Επιπλέον συσκευές δικτύου, όπως  επαναλήπτες, splitters κ.α.
 • Μπορεί να ενεργοποιηθεί από  εξωτερικούς αισθητήρες
 • Μεγαλύτερα δίκτυα > 1 DMX  controller
 • Επιπλέον συσκευές δικτύου, όπως επαναλήπτες, splitters κ.α.
 • Μπορεί να ενεργοποιηθεί από εξωτερικούς αισθητήρες
Συστήματα ελέγχου
 • Nicolaudie: η λύση που έχει αναπτυχθεί από τη Schreder 
 • Nicolaudie ή Pharos: οι λύσεις που έχουν αναπτυχθεί από τη Schreder
 • Pharos: η λύση που έχει αναπτυχθεί από τη Schreder

Παράδειγμα πραγματικής εγκατάστασης

Grand Place – Βρυξέλλες

Το Grand Place στις Βρυξέλλες είναι διάσημο παγκοσμίως για τον αρχιτεκτονικό του πλούτο. Πρόκειται για ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που έχει επωφεληθεί από μια εκπληκτική λύση τεχνολογίας LED.

Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 1650 προβολείς LED, ο καθένας ελεγχόμενος ανεξάρτητα. Παρέχουν ένα απαλό λευκό φως πετυχαίνοντας απόλυτη ομοιομορφία για να τονίσουν αυτό το αξιοσημείωτο οικοδόμημα.

Ένα δυναμικό πρόγραμμα φωτισμού RGBCW δημιουργεί αναρίθμητα σενάρια φωτισμού ανάλογα με την κάθε εκδήλωση, χάρη σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου που προσαρμόζει την ένταση και το χρώμα κάθε προβολέα ανεξάρτητα. Δεν απαιτείται επιπρόσθετος εξοπλισμός για αυτή τη λύση.

Επιπλέον, λόγω της υιοθέτησης λύσης τεχνολογίας LED, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγαλύτερη του 80%. Η ενέργεια που απαιτείται σήμερα για το φωτισμό 27 κτηρίων, είναι λιγότερη από αυτή που απαιτούνταν για το φωτισμό 2 κτηρίων με χρήση παραδοσιακών πηγών φωτισμού. 

 

Acquario Romano – Ρώμη

Το Acquario Romano αρχικά είχε σχεδιαστεί για να αξιοποιηθεί ως το ενυδρείο της Ρώμης αλλά στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό αρχιτεκτονικό κέντρο, φιλοξενώντας εκθέσεις αποκλειστικά αρχιτεκτονικής.

Αυτό το μεγαλόπρεπο οικοδόμημα φωτίζεται από 32 προβολείς NEOS LED. Όλα τα φωτιστικά ελέγχονται μέσω ενός δυναμικού συστήματος DMX και παρέχουν μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων φωτισμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ