Η Schréder, πιστός συνεργάτης των πόλεων στο φωτισμό και τις μετακινήσεις

Η επίλυση προβλημάτων κινητικότητας στις πόλεις αποτελεί μια από τις κορυφαίες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η βελτίωση της κινητικότητας συσχετίζεται άμεσα με την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Όμως τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι των πόλεων θα χρησιμοποιούν περισσότερα τις δημόσιες συγκοινωνίες;
Ένας βασικός παράγοντας είναι να γίνουν πιο άνετες και ασφαλείς. Φυσικά, ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι προφανές ότι ο σωστός φωτισμός δημιουργεί αίσθημα άνεσης και αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών. Για χρόνια η Schréder σχεδιάζει λύσεις φωτισμού προσαρμοσμένες στις ανάγκες των δημόσιων συγκοινωνιών. Οι λύσεις φωτισμού μας, συνεισφέρουν στην ενίσχυση και ανάδειξη του περιβάλλοντος και βοηθούν τους πολίτες να νοιώθουν πιο άνετοι στις μετακινήσεις τους. Αυτό επιτυγχάνεται βελτιστοποιώντας την φωτομετρική επίδοση των φωτιστικών, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και διευκολύνοντας τις εργασίες συντήρησης της κάθε εγκατάστασης.
Δεκάδες πόλεις όπως η βέλγικη Αντβέρπη, η γαλλική Μασσαλία και η Λειψία στη Γερμανία, επέλεξαν την Schréder για συνεργάτη τους σε ζητήματα φωτισμού. Ο φωτισμός στην επιτυχή εφαρμογή σχεδίων κινητικότητας σε αυτές τις πόλεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια, την άνεση και την αισθητική των πόλεων.

  

 Αμβέρσα, Βέλγιο: ο φωτισμός για καλύτερη κίνηση

Ενίσχυση της κινητικότητας
Μέσω του σχεδίου κινητικότητάς της, η πόλη της Αμβέρσα, επιθυμούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων. Επιπλέον, σκοπεύε να βελτιώσει την ροή της κίνησης στους δρόμους της πόλης. Το σχέδιο περιελάμβανε αρκετά έργα υποδομής, ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμη η πόλη και η περιοχή του λιμανιού.
Αυτά τα έργα, εκτός των άλλων, στόχευαν και στην προώθηση των ΜΜΜ, για αυτό και διαπλατύνθηκαν οι γραμμές των λεωφορείων και του τραμ.
 

Καλύτερη ποιότητα ζωής
Ο φωτισμός των στάσεων λεωφορείων και τραμ, καθώς και των μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτά, αποτελούσε μεγάλο μέρος του σχεδίου.
“O σωστός φωτισμός επιτρέπει στους πολίτες να καθοδηγούνται μέσα στην πόλη”, εξηγεί o Rik De Ruysser, αρχιτέκτονας που ζει στην Αμβέρσα.

“Ο φωτισμός δείχνει στους πολίτες τη δομή της πόλης. Βοηθάει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον. Η επιλογή εγκαταστάσεων φωτισμού, αποτέλεσε επομένως αντικείμενο εκτενούς μελέτης, η οποία συνυπολόγισε και τον παράγοντα της αισθητικής”.
Οι αρχές της Αμβέρσα ήθελαν μια λύση φωτισμού που θα περιόριζε το πλήθος των ιστών φωτισμού και θα επέτρεπε διαφορετικό φωτισμό για κάθε διαφορετικό τύπο λωρίδας κυκλοφορίας.
 

Παροχή ενέργειας και φωτισμός μέσω του ίδιου ιστού
Οι ιστοί φωτισμού που έλεγχαν και την παροχή ενέργειας για το τραμ, εξοπλίστηκαν με προβολείς Neos. Αυτό επέτρεψε να περιοριστεί το πλήθος των ιστών φωτισμού διατηρώντας και ενισχύοντας την αισθητική του αστικού περιβάλλοντος. Επίσης, ως αποτέλεσμα, περιορίστηκαν τα κόστη διαχείρισης και συντήρησης.

 

Διαφοροποίηση περιοχών μέσω της εναλλαγής έντασης φωτισμού

Η μεγάλη ποικιλία ανακλαστήρων και φωτεινών πηγών με τους οποίους μπορεί να εξοπλιστούν οι προβολείς Neos, έκανε δυνατή την ανεύρεση λύσης προσαρμοσμένης στις ανάγκες του έργου. Οι προβολείς μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορους τύπους λαμπτήρων, με διαφορετική ισχύ, ώστε να διαφοροποιηθούν οι διάφορες ζώνες. Για το φωτισμό των δρόμων, χρησιμοποιείται λαμπτήρας HPS150W, ενώ για το φωτισμό των λεωφορειολωρίδων και του τραμ o προβολέας εξοπλίζεται με λαμπτήρα Cosmopolis 60W. Όσο για τα πεζοδρόμια, χρησιμοποιείται λαμπτήρας Cosmopolis 140W. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αντίθεση των διάφορων ζωνών φωτισμού. Επιπλέον, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η διαύγεια, καθιστώντας τους δρόμους ασφαλέστερους για όλους τους χρήστες, είτε είναι πεζοί, είτε αυτοκίνητα, ποδηλάτες ή δημόσιες συγκοινωνίες.  

  

Ο Corneel Verbeemen, project manager του σχεδίου κινητικότητας της Αντβέρπης, μας αναλύει το όραμα του για το φωτισμό της πόλης.
Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του φωτισμού σε ένα σχέδιο κινητικότητας;
Αναφορικά με την κινητικότητα, κύριος ρόλος του φωτισμού είναι να δημιουργήσει εμφανώς διακριτά μονοπάτια για τους διάφορους χρήστες. Επιπλέον, ο κατάλληλος φωτισμός ενισχύει το αστικό τοπίο. Κάνει το καθημερινό περιβάλλον των κατοίκων της πόλης πιο ευχάριστο.

Ποια ήταν η κύρια πρόκληση στο πλαίσιο του project;
Ήταν απαραίτητο να προκύψει αντίθεση μεταξύ του φωτισμού του δρόμου και του ποδηλατοδρόμου με το φωτισμό των λωρίδων του τραμ και των λεωφορείων. Με τη βοήθεια της Schréder και των υπολοίπων συνεργατών, πετύχαμε την τέλεια λύση χρησιμοποιώντας μόνο ένα τύπο φωτιστικών. Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω την άψογη τεχνική υποστήριξη της Schréder, καθώς και το καλό επίπεδο συνεργασίας όσων συμμετείχαν στο project.  
 

Μασσαλία, Γαλλία: Τραμ και φωτισμός για την ανάπλαση του κέντρου και της Canebière

Το Σχέδιο Αστικών Συγκοινωνιών, που εισήγαγε η πόλη της Μασσαλίας, σκόπευε στον επανασχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών και την επιμόρφωση των κατοίκων της Μασσαλίας για το πώς να μοιράζονται τους δημοτικούς χώρους. Επίσης, ήταν ένα σχέδιο, που αναγνώριζε τη σημασία του ποιοτικού φωτισμού στην επιτυχή ανάπλαση του αστικού κέντρου. Το τραμ έκανε την επανεμφάνιση του στο αστικό κέντρο, μετά από αρκετές δεκαετίες απουσίας. Η πόλη αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τη γραμμή 68, να δημιουργήσει καινούριες γραμμές και να διευρύνει τα πεζοδρόμια.
 

Η πόλη ζήτησε το σχεδιασμό δύο καινούριων σειρών φωτιστικών, ώστε να αναδειχτεί η ταυτότητα των δρόμων της Μασσαλίας. Στόχος ήταν ο φωτισμός των δρόμων, των γραμμών του τραμ και των περιβαλλόντων κτηρίων.
Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ορίστηκαν αυστηρά κριτήρια σχετικά με την αισθητική και τον σχεδιασμό αλλά και την διαχείριση, απόδοση, διάρκεια ζωής και επίδοση του φωτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ο πολύ ποιοτικός φωτισμός, που ενίσχυε τους δημόσιους χώρους με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο κύριος Jean-Marie Audibert,
Διευθυντής Φωτισμού μας μίλησε για το εγχείρημα

 

Τι ενεργοποίησε το νέο σχέδιο φωτισμού της πόλης;

Η επιστροφή του τραμ είναι μέρος της στρατηγικής για περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της πόλης, αλλά ειδικότερα στοχεύει στην ανάπλαση του αστικού κέντρου και της Canebière, της διάσημης κεντρικής οδού της Μασσαλίας. Εκμεταλλευτήκαμε τα σημαντικά έργα που γίνονταν για να εκσυγχρονίσουμε το δημόσιο φωτισμό.

Ποιοι ήταν οι κύριοι στόχοι;

Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στην πόλη, χάρη στην ικανότητα του να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Εκτός του λειτουργικού ρόλου, θέλαμε ο φωτισμός να ενισχύσει το περιβάλλον και να δημιουργεί ζεστασιά.

Καθώς η υποδομή φωτισμού καταλαμβάνει σημαντικό δημόσιο χώρο, οι αρχές αποφάσισαν τη δημιουργία δυο σειρών ιστών και φωτιστικών που θα ενισχύσουν την ταυτότητα της πόλης.

Ποια ήταν τα κύρια κριτήρια για το σχέδιο φωτισμού;

Εκτός των πάγιων απαιτήσεων του φωτισμού, σε όρους απόδοσης, επίδοσης, χαμηλών απαιτήσεων συντήρησης, αυτό που επιζητούσαμε ήταν ποιότητα σε όρους απεικόνισης χρώματος και οπτικών κατανομών.

Επιπλέον, θέλαμε να περιορίσουμε τη φωτορύπανση και την επιβάρυνση της αστικής υποδομής, εγκαθιστώντας μερικά φωτιστικά σε υπάρχοντες ιστούς που παρέχουν ηλεκτρισμό στο τραμ. 

Το Cristella ομορφαίνει την πόλη, δημιουργώντας φωτεινή ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του τραμ, τα Gyptis είχαν εγκατασταθεί σε αλυσοειδή στύλο.

 

Λειψία, Γερμανία: φωτισμός για να προσελκύσει πολίτες το τραμ

Στόχος του εκσυγχρονισμού του δικτύου τραμ της Λειψίας ήταν να ενισχυθούν και να γίνουν πιο ελκυστικές οι αστικές συγκοινωνίες.

Ποια ήταν η πρόκληση; Να φωτιστούν διάφορες αστικές περιοχές χρησιμοποιώντας μια μοναδική σειρά φωτιστικών, επιτρέποντας πολλαπλές ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα διασφαλίζοντας ομοιομορφία στο αστικό τοπίο.

Διασφαλίζοντας την εικόνα του τραμ

Το δίκτυο τραμ είναι ζωτικό συστατικό της κινητικότητας της πόλης της Λειψίας. Η πόλη βασίζεται σε ένα μοντέρνο και αποδοτικό δίκτυο, ώστε να εμφανίζεται πιο ελκυστική στους κατοίκους και τους τουρίστες. Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του σχεδίου εκσυγχρονισμού της πόλης αφορούσε έργα φωτισμού. “O καλός φωτισμός της πόλης έχει θετικό αντίκτυπο στην κινητικότητα”, είπε ο Lars Loebner, Διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Δημοσίων Χώρων της Λειψίας. “O φωτισμός των στάσεων και των δρόμων επηρεάζει σημαντικά την εικόνα των δημόσιων συγκοινωνιών. Ο φωτισμός πρέπει να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να αισθάνονται ασφάλεια, όταν φτάνουν στη πλατφόρμα του τραμ”.

Καλαίσθητα και προσαρμόσιμα φωτιστικά

"Το σύστημα φωτισμού έπρεπε να μεταφέρει την εικόνα του ασφαλούς, σύγχρονου και αποτελεσματικού τραμ», προσθέτει ο Lars Loebner. "Θέλαμε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της αισθητικής αξίας των αστικών χώρων."

H Λειψία ανέθεσε το σχέδιο στη Schréder, η οποία ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις, μέσω του φωτιστικού Citea. Το φάσμα των φωτιστικών Citea κατέστη δυνατόν να καλύψει όλες τις πτυχές του έργου. Το φωτιστικό Citea είναι διαθέσιμο σε τρία μεγέθη (Mini, Midi και Maxi), κάτι που επιτρέπει δεκάδες συνδυασμούς των φωτιστικών σωμάτων στην ίδια στήλη φωτισμού. Αυτό σημαίνει ότι παραδείγματος χάρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φωτισμό τόσο μιας στάσης τραμ, όσο και μια διασταύρωσης.

 

Ο Lars Loebner συμμετείχε στην επιλογή του προμηθευτή για το έργο φωτισμού του δικτύου του τραμ.
Μας μιλάει σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του φωτιστικού Citea.

Ποια ήταν τα κύρια κριτήρια για την επιλογή του προμηθευτή;

Εκτός από τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, αναζητούσαμε κυρίως έναν προμηθευτή ικανό να προσφέρει φωτιστικά με ελκυστικό και διαχρονικό σχεδιασμό. Το σχέδιο προέβλεπε διάρκεια ζωή 30 ετών για τα φωτιστικά σώματα. Συνεπώς, ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ήταν ένα φωτιστικό μοντέρνου σχεδιασμού και, κυρίως, ένα φωτιστικό που θα αντέξει. Ήταν επίσης απαραίτητο τα φωτιστικά να μπορούν να εξοπλιστούν στο μέλλον με νέες πηγές φωτός. Η Schréder ήταν ικανή να ανταποκριθεί στις διάφορες απαιτήσεις μας, με μια φιλοσοφία «όλα είναι δυνατά».

Ποια ήταν τα κρίσιμα στοιχεία όσον αφορά την απόδοση;

Η λύση που προτείνεται, ιδίως λόγω της τεχνολογίας ανακλαστήρων στην οποία βασίζεται, παρέχει εξαιρετικές φωτομετρικές επιδόσεις. Επιπλέον, ο σωστός σχεδιασμός μειώνει τη συχνότητα συντήρησης.
Επιπλέον, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας των φωτιστικών Citea είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών ballast και λαμπτήρων τελευταίας γενιάς, μας επέτρεψαν να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ