Φωτομετρικές απαιτήσεις

 

Είναι πολύ σημαντικό να φωτιστούν σωστά οι διαβάσεις πεζών, ώστε να είναι σε θέση οι οδηγοί που πλησιάζουν να δουν τους πεζούς. Η απλή τοποθέτηση ενός φωτιστικού ακριβώς πάνω από τη διάβαση δεν είναι η κατάλληλη λύση. Πρέπει να δημιουργηθεί ευκρινής οπτική αντίθεση μεταξύ της διάβασης και της επιφάνειας του δρόμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ασύμμετρων φωτεινών κατανομών που παρέχουν υψηλή κάθετη ένταση φωτισμού στο πεζοδρόμιο από την θέση του οδηγού.

Την ίδια στιγμή, οι διαβάσεις έχουν υψηλό επίπεδο οριζόντιας έντασης φωτισμού, ώστε να είναι ορατές από μεγάλη απόσταση.

Οι διεθνείς προτάσεις CIE και τα Πρότυπα CEN, δεν παρέχουν ακριβείς απαιτήσεις αλλά η σωστή εφαρμογή σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες έχει οδηγήσει στις παρακάτω ελάχιστες απαιτήσεις, για περιπτώσεις όπου η λαμπρότητα του δρόμου είναι μεταξύ της 1 cd/m2 και 2 cd/m2.

  •  Μέση κάθετη ένταση φωτισμού στο επίπεδο της διάβασης σε ύψος 1m : Εv ≥ 40 lux
  •  Ομοιομορφία της κάθετης ένταση φωτισμού στη πεδίο μπροστά από τον οδηγό: Εvmin/Evmax:0.2
  • Μέση οριζόντια ένταση φωτισμού στην επιφάνεια της διάβασης: Eh ≥ 80lux
  • Ομοιομορφία οριζόντιας έντασης φωτισμού : Εhmin/Ehmax:0.3
  

Φωτεινές Πηγές

Για τον φωτισμό διαβάσεων πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτεινές πηγές με διαφορετική χρωματική αντίθεση από αυτές που χρησιμοποιούνται για το συνήθη φωτισμό των δρόμων. 

Παραδείγματος χάρη, όταν ο δρόμος φωτίζεται από λαμπτήρες υψηλής πίεσης νατρίου (HPS), οι κατάλληλες φωτεινές πηγές είναι λευκού φωτός (CRI≥65).

Προτείνουμε την χρήση ψυχρών λευκών LEDs για αυτή την εφαρμογή. Όταν το λευκό φως συνδυάζεται με στενή ασύμμετρη κατανομή, προκύπτει η βέλτιστη λύση για τον φωτισμό διαβάσεων. 

Φωτιστικά τεχνολογίας LED

Τα φωτιστικά που χρησιμοποιούνται για το φωτισμό διαβάσεων πρέπει να έχουν μεγάλη ανοχή σε εισχώρηση σκόνης και νερού, τουλάχιστον IP66, ούτως ώστε να διατηρούν την αρχική τους απόδοση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα της διάρκειας ζωής της εγκατάστασης.

Ο όμιλος Schreder, του οποίου η εταιρία μας είναι επίσημος αντιπρόσωπος και συνεργάτης έχει αναπτύξει ειδικό οπτικό σύστημα με ασύμμετρης κατανομή, αποκλειστικά για το φωτισμό διαβάσεων. Το οπτικό σύστημα Zebra μπορεί να εξοπλίσει μεγάλο πλήθος φωτιστικών LED: 

 

Teceo

 

Piano

 

Ampera

 

Voltana

 

Yoa

 

CMS

Παρέχουν υψηλή οπτική άνεση τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη δημόσια ασφάλεια. Με χρήση των λύσεων που προτείνουμε μπορεί να μειωθεί δραματικά η συχνότητα των ατυχημάτων σε κρίσιμες ζώνες, όπως γύρω από σχολεία, αυτοκινητόδρομους με μεγάλη κίνηση και άλλα.

 

Οι ειδικές οπτικές κατανομές μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα οπτικής μετάδοσης LensoFlex®2. Έτσι είναι δυνατή η υιοθέτηση του ίδιου φωτιστικού σώματος σε όλο το μήκος του δρόμου, διασφαλίζονται και ενισχύοντας την αισθητική συνοχή του αστικού τοπίου. 

 

Διάταξη εγκατάστασης

Τα φωτιστικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε απόσταση 1mαπό τη διάβαση, σε ύψος 5-6m. Για δρόμο μονής κυκλοφορίας, ένα φωτιστικό μπορεί να φωτίσει μια διάβαση μέχρι 2 λωρίδων (Σχ. 1).

Για δρόμο διπλής κατεύθυνσης απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 2 φωτιστικά για να δημιουργηθεί θετική αντίθεση για κυκλοφορία και στις 2 κατευθύνσεις (Σχ. 2)

Για δρόμο μονής κατεύθυνσης, τριών λωρίδων κυκλοφορίας απαιτούνται 2 φωτιστικά, ένα σε κάθε πλευρά (Σχ.3)

Σχ. 1

 

Σχ. 2

 

Σχ. 3

Παράδειγμα πραγματικής εγκατάστασης

Αυτός ο δρόμος 2 κατευθύνσεων, με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, φωτίστηκε με δύο NEOS ZEBRA LED, ένα σε κάθε πλευρά της διάβασης.

Τα NEOS ZEBRA LED είναι εξοπλισμένα με LEDs ψυχρού λευκού φωτός, ώστε να ενισχυθεί η θετική αντίθεση μεταξύ των πεζών και του περιβάλλοντα χώρου, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την προσοχή και συγκέντρωση των οδηγών για να αποφευχθούν ατυχήματα.  

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ