Το master plan φωτισμού της Βιέννης περιελάμβανε:

 

  • 150.000 φωτιστικά
  •   Κατανάλωση 51.000 MWh ετησία (2006)
  •   5% μείωση καταναλισκόμενης ενέργειας μέχρι το 2015
  •   Μείωση Εκπομπών CO2 κατά 1.710 τόνοι μέχρι το 2016

Φωτισμός για το κοινό συμφέρον
 
Η πόλη της Βιέννης αντιμετώπιζε πάντοτε με ιδιαίτερο ενδιαφερον το αντικείμενο του φωτισμού, με τις σχετικές παρεμβάσεις να είναι εμφανείς σε όλη την πόλη. Τόσο στην ιστορική καρδιά της πόλης, όσο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ο στόχος του σωστού φωτισμού δεν είναι νέος. Είναι να ενισχύσει το συναισθήματο άνεσης και ασφαλείας κατά τις νυχτερινές ώρες, πάντα σε συμφωνία με τις σύγχρονες απαιτήσεις και πρότυπα Φωτισμού.
Μήπως αυτός είναι ο λόγος που οι δείκτες εγκληματικότητας στη Βιέννη είναι από τους χαμηλότερους της Ευρώπης;
 
Το σχέδιο φωτισμού της Βιέννης

Το 2006 η Υπηρεσία Δημοτικού Φωτισμού του Δήμου, η ΜΑ33, συνέταξε το σχέδιο φωτισμού της πόλης, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Υπηρεσία του Δήμου, την MA19. Οι σχεδιαστές φωτισμού Iris και Michael Podgorschek και οι σύμβουλοι της FCP, έθεσαν τις οδηγίες για την ανάπλαση του αστικού φωτισμού της πόλης. Τον Απρίλη του 2008, άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου.

Βασικοί παράμετροι του σχεδίου ήταν: 

  •    Η τεχνική και αισθητική αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού παρέχοντας το αίσθημα ευθύνης
  •    Η εξοικονόμηση ενέργειας
  •    Ενίσχυση της οπτικής άνεσης
  •    Μείωση της φωτορύπανσης
  •    Μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του φωτισμού στη βιοποικιλότητα 
Τα αδέρφια Podgorschek μίλησαν για το σχέδιο φωτισμού

Πώς δημιουργήθηκε το σχέδιο φωτισμού;

Iris Podgorschek: Η Υπηρεσία Δημοτικού Φωτισμού του Δήμου, η επονομαζόμενη ΜA33, είχε την πρωτοβουλία το 2006 και επικοινώνησε με το γραφείο μας. Θεώρησαν ότι, έπρεπε να ορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον οδικό φωτισμό για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια.
Michael Podgorschek:. To σχέδιο φωτισμού δεν είναι ένα προκαθορισμένο σχέδιο μελέτης. Πρέπει να εξελίσσεται. Θα προσαρμοστεί σύμφωνα με τα νέα προϊόντα της αγοράς, τις νέες τεχνολογίες, και φυσικά σύμφωνα με την αστική ανάπτυξη της πόλης.
 
Ποιοι στόχοι επιδιώχθηκαν;
 
M.P.: Έγινε πολύ δουλειά με την τοπογραφία της πόλης: οι περιοχές, οι δρόμοι, τα κτήρια, τα δημοτικά πάρκα. Όλες αυτές οι δομές έχουν συγκεκριμένη ιεραρχία κατά τη διάρκεια Της μέρας, η οποία πρέπει να αποτυπώνεται και τις νυχτερινές ώρες. Ήταν απαραίτητο να καθοριστεί ξεκάθαρη δομή αναφορικά με το νυχτερινό τοπίο της πόλης, καθορίζοντας τον καταλληλότερο τύπο φωτισμού για κάθε χώρο.
I.P.: Σε χώρους αφιερωμένους σε πεζούς απαιτείται θερμό λευκό φως καθώς εκεί το η αναγνώριση των προσώπων είναι απαραίτητη. Από την άλλη πλευρά, οι διαδρομές οχημάτων, μπορούν να φωτιστούν με κίτρινοπό φως λαμπτήρων υψηλής πίεσης νατρίου. Για τον φωτισμό μνημείων και κτηρίων, η λογική επιλογή είναι το λευκό φως, Τα επίπεδα όμως φωτισμού δεν πρέπει να είναι τα ίδια μεταξύ κάποιου αναγνωρισμένου κύρους κτήριο και κάποιου τυπικού, συνηθισμένου κτηρίου.
 
Πως αναγνωρίστηκαν τα απαιτούμενα κριτήρια για ποιοτικό φωτισμό και οργανώθηκαν με βάση κάποια ιεραρχία;
 
Μ.Ρ:. Ο φωτισμός έχει πολλούς. ρόλους και ορισμένες απαιτήσεις είναι ουσιώδης. Η ασφάλεια παραδείγματος χάρη, είναι κύριος παράγοντας. Η Βιέννη έχει παράδοση ποιοτικού φωτισμού, υψηλών απαιτήσεων σε όλη τη πόλη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις πιο απομακρυσμένες συνοικίες. Θεωρώ ότι ο φωτισμός είναι κύριος παράγοντας στο ότιη Βιέννη είναι μία από τις ασφαλέστερες δυτικές μητροπόλεις, με δείκτη εγκληματικότητας σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτόν των υπολοίπων πόλεων της Ευρώπης.
Ο νυχτερινός φωτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να καθησυχάζει όλους τους χρήστες της πόλης, συμπεριλαμβανομένων αυτών μεγαλύτερης ηλικίας, τα παιδιά και τους κατοίκους με περιορισμένη κινητικότητα.  
 
Πως αισθάνεσαι για το φωτισμό της πόλης;
 
 Ι.Ρ: Ο φωτισμός είναι σημαντικός παράγοντας στο να αποδώσει στην πόλη ή σε μία περιοχή την ταυτότητα της. Ο φωτισμός ενός κτηρίου ή ενός δρόμου, προσφέρει στους πεζούς πληροφορίες και σημεία αναφοράς.
Μια μικρή εκκλησία σε μια γειτονιά δε θα φωτιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο καθεδρικός ναός, η όπερα ή το κέντρο της πόλης. Ο φωτισμός καθιστά δυνατή την ιεραρχική οργάνωση των μνημείων ώστε να γίνουν περισσότερο αναγνωρίσιμα και διακριτά. Καθιστά πραγματικά δυνατή την κατανόηση της πόλης τη νύχτα.
M.P:. Ο Φωτισμός συμμετέχει και στον προσανατολισμό μέσα στη πόλη.  Κάποιος που κανει μια βόλτα στη Βιέννη τη νύχτα, θα αναγνωρίσει τα σημάδια που δίνονται μέσω του διαφορετικού φωτισμού και θα μπορέσει να περιηγηθεί καλύτερα στην πόλη. Ο δημοτικός φωτισμός και η φωταγώγηση είναι σαν τα αστέρια , σε βοηθούν να βρεις το δρόμο σου τη νύχτα και να αποφασίσεις την κατεύθυνση που θες να πάρεις.
 
O Neos 1 φωτίζει τις όχθες του Donaukanal, καθιστώντας το ένα απολαυστικό σημείο για ξεκούραση τη νύχτα Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός του φωτιστικού U2, προσαρμόζεται άψογα στο μοντέρνο περιβάλλον  Το φωτιστικό Hestia ξεχωρίζει για την φωτομετρική του απόδοση και το καλαίσθητο σχεδιασμό του 
 

Η Sussanne Lettner είναι η διευθύντρια του Τμήματος Δημοτικού Φωτισμού (ΜΑ33) της Βιέννης. Συζητάμε για το σχέδιο φωτισμού της πόλης. 


 
Ποιος ήταν ο στόχος με την έναρξη αυτού του σχεδίου;
 
Χάρη στο διορισμό μου ως Επικεφαλής του Τμήματος το 2004, είχα την ευκαιρία να εγκαθιδρύσω επαφές με πόλεις όπως τη Λυών, τη Ζυρίχη και το Αμβούργο. Τα σχέδια φωτισμού των πόλεων αυτών με έπεισαν ότι η έκδοση στρατηγικών οδηγιών για την πόλη της Βιέννης ήταν επίσης απαραίτητη.
Κατανοητά στρατηγικά κριτήρια, αποτελούν μια αποτελεσματική βάση εργασίας με  βάση την οποία διευκολύνονται οι αιρετοί Πολιτικοί  και τα αρμόδια όργανα να λάβουν αποφάσεις.  Στόχος του σχεδίου για το φωτισμό ήταν να πειστούν οι κυβερνώντες για τα πλεονεκτήματα του ποιοτικού φωτισμού για την πόλη και τους κατοίκους της. Ελπίζω ότι οι κυβερνώντες θα συνεχίσουν να έχουν πίστη και να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του αστικού φωτισμού της Βιέννης και θα υπάρξει ακόμα περισσότερη επένδυση προς αυτή τη κατεύθυνση.
 
Το σχέδιο φωτισμού εκδόθηκε το Απρίλιο του 2008. Τι θα συμβεί τώρα;
 
Το σχέδιο φωτισμού καλύπτει τα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Το σχέδιο φωτισμού αποτελεί μια βάση και ένα σημείο αναφοράς για τους φορείς και τους κυβερνώντες. Γνωρίζουν οτι αναπτύχθηκε από κοινού ένα πλάνο  και ότι θα κάνουμε το καλύτερο για να υλοποιηθεί. Φυσικά, το σχέδιο φωτισμού, δεν πρέπει να περιορίζει την δημιουργικότητα. Υπάρχει πάντα περιθώριο για ειδικά έργα. Αλλά πιστεύω ότι το 90% των φορέων που θα εργαστούν, θα κινηθούν εντός του πλαισίου που καθορίζεται από το σχέδιο φωτισμού.
 
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασικό συντελεστή αυτού του σχεδίου φωτισμού;
 
Ναι, φυσικά. Η μείωση της ενεργειας που οφείλεται στον αστικό φωτισμό αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα όσο και η αύξηση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Τα φωτιστικά που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των φωτιστικών του σχεδίου φωτισμού, είναι εμφανώς προϊόντα που προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε όρους κατανάλωσης ενέργειας και αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, το Τμήμα Δημοτικού Φωτισμού της Βιέννης, έχει δεσμευτεί να μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια κατά 5% από το 2005 μέχρι το 2015.

Οι προβολείς Neos 1 εγκαταστάθηκαν απευθείας σε τοίχους στις όχθες του ποταμού, ή σε ιστούς φωτισμού τεσσάρων μέτρων

 Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ